Sebut sahaja kuih nekbat, pasti orang Kelantan dan Terengganu cukup kenal. Rupanya seakan kuih bahulu tetapi lebih kecil saiznya. Ia juga dikatakan pelik kerana kuih biasanya manis, tetapi kuih nekbat ini rasanya pula tawar.
Untuk menikmatinya, anda perlu memasaknya bersama air gula terlebih dahulu. Dimakan sewaktu sejuk, memang sangat sedap. Rasanya memang unik buat anda yang pertama kali mencuba.
Untuk menikmatinya, anda perlu memasaknya bersama air gula terlebih dahulu. Dimakan sewaktu sejuk, memang sangat sedap. Rasanya memang unik buat anda yang pertama kali mencuba.
Jika anda rasa nak cuba buat sendiri di rumah, boleh ikut resipi mudah yang kami kongsikan ini. Selamat mencuba !
Bahan-bahan untuk nekbat
1/2 kg tepung beras
6 biji telur ayam
250 gm gula
3 helai daun pandan
1) Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering..biarkan ianya sejuk.
2) Telur dipukul hingga kembang dan berbuih
3) Kemudian masukkan gula, tepung beras dan pukul sehingga sebati
4) Panaskan acuan dan sapu bekas acuan tersebut dengan sedikit minyak dengan menggunakan simpulan daun pandan
5) Kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit
6) Tuang adunan tadi ke dalam bekas acuan dan bakar hingga kuning
7) Siap untuk dihidang
2 gelas air
10 sudu besar gula
3 biji cengkih
2 helai daun pandan
1/2 kg tepung beras
6 biji telur ayam
250 gm gula
3 helai daun pandan
Cara penyediaan :
1) Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering..biarkan ianya sejuk.
2) Telur dipukul hingga kembang dan berbuih
3) Kemudian masukkan gula, tepung beras dan pukul sehingga sebati
4) Panaskan acuan dan sapu bekas acuan tersebut dengan sedikit minyak dengan menggunakan simpulan daun pandan
5) Kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit
6) Tuang adunan tadi ke dalam bekas acuan dan bakar hingga kuning
7) Siap untuk dihidang
Bahan-bahan untuk sira nekbat
10 sudu besar gula
3 biji cengkih
2 helai daun pandan
Cara penyediaan :
1) Masukkan 2 gelas air, 3 biji cengkih, 2 helai daun pandan yang disimpulkan dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk.
2) Bila air gula sudah mendidih, masukkan nekbat yang telah siap dibakar tadi.
p/s : boleh dihidang bersama sira atau dihidang kering.
Sumber : Resipi Mudah
0 comments
Post a Comment